“Mitä kovempi jätkä, sitä huonommin Tekes toimii”

tekniikka-ja-talous-9-2013-kolumniTässä sarjassaan toinen Tekniikka&Talous -lehden kolumnini vuonna 2013. Se on ajankohtainen, koska Tekesin roolista puhutaan paljon. Allaoleva heijastelee omaa kokemustani yrittäjänä ja sijoittajana. Nautinnollisia lukuhetkiä ja olet tervetullut kommentoimaan – sana on vapaa.

TEKES ROKKAA.

Keravalla oli 80-luvulla kova kaveri, kun kulki talvella ilman pipoa. Suomen yrittäjäpiireissä tällä hetkellä on sitä kovempi kaveri mitä enemmän haukkuu Tekesiä ja valittaa ulkomaisten sijoitusten määrästä Suomessa.

Tekesin tehtävä on uskoa hulluihin aikaisen vaiheen hankkeisiin, joihin kukaan muu ei uskalla lähteä rahoittajaksi. Kun yksityinen pääomasijoittaja kauhisteli ZenRobotics-jätteenkäsittelyrobotin korkeaa teknologiariskiä niin Pasilan virkamiehet ja muutama enkelisijoittaja uskoivat entisen rap-artistin ja kahden maailman johtavan tekoälytohtorin maailmanvalloitusvisioon. Edellisen kuuden kuukauden aikana ZenRobotics on tuonut Suomeen maailmalta kaksi miljoonan euron kauppaa ja 13 miljoonaa euroa ulkomaista pääomasijoitusta, mikä on suomalaiselle startupille poikkeuksellista. Tätä tarinaa ei ilman Tekesiä olisi olemassa.

Tekesin tehtävä on tuoda Suomeen ulkomaisia pääomasijoituksia, osaamista ja luoda toimialoja. David Gardner on legendaarisen Atarin entinen toimitusjohtaja ja peliteollisuuden todellinen huippunimi. Hän on tehnyt vain viisi sijoitusta, ja kaksi niistä Suomeen. ”Suomeen on hyvä sijoittaa, koska Tekesin mukanaolo pienentää riskiä”, David Gardner kertoi kaksituhatpäiselle yleisölle Slush 2012 startup-konferenssissa Helsingissä.

Toisin kuin väitetään, Tekesin kanssa asiointi on useimmiten sujuvaa ja virtaviivaista. Rahoitushakemukset tehdään Internetissä selkeille hakemuspohjille ja liitemateriaaliksi tarvittavat dokumentit jokaisella hyvin toimivalla yrityksellä on valmiina muutoinkin. Tyypillisesti tapaamisia on kaksi, kumpikin kestoltaan puolitoista tuntia. Voiko Tekes enää tehokkaammin varmistaa, että rahat menevät oikeaan hankkeeseen?

Kirsikkana kakun päällä Tekes alkaa yhä paremmin ymmärtää oman rahoituksensa roolia: se on väliaikaista ennen isoa yksityistä rahaa, ja sen aikana yrittäjien pitää kiskoa yrityksensä pienillä palkoilla maailmalle.

Usein kuulee sanottavan, että Suomessa Tekesin virkamiehet valitsevat voittajayritykset ja päättävät, kuka saa rahaa. Sekään ei pidä paikkaansa. Tekes ei anna rahaa ellei yksityinen omarahoitus ole ensin kunnossa. Ja vaikka virkamiehet voittajat valitsisivatkin, niin ilmeisesti ovat valinnassa onnistuneet, koska lähes jokainen Suomen tähti-startup on mukana Tekesin Nuorten Innovatiivisten Yritysten keihäänkärkiohjelmassa.

Tekesiä tarvitaan, koska Suomesta on valtava matka Kaliforniaan. Haastan kaikki voivottelun ja kritisoinnin sijaan luomaan yrityksiä, jotka tuovat kansainvälistä rahaa ja osaamista Suomen taloutta pelastamaan. Muuten käy kuin sille kaverille Keravalla: valittaa ilma pipoa korvat punaisina aseman nakkikioskilla, kun jäi junasta.

Posted on March 8, 2013, in Yrittäjyys and tagged , , , . Bookmark the permalink. 11 Comments.

 1. Yhtään robottia ei vielä ole tuotannossa, joten on ennenaikaista iloita.

 2. Komppaan täysin Timon näkemyksiä. Ilman Tekesiä startupeillamme olisi mitättömät mahdollisuudet menestyä. Jos “asiakas” ei osta, niin vika ei ole asiakkaassa vaan myyjässä – Tekes on tässä tapauksessa asiakas kolle näkemys/idea täytyy pystyä myymään. Jos sitä ei pysty Tekesille myymään, on tosi heikolla “oikeiden” asiakkaiden kanssa.

 3. Tämä on täydellisen harhainen käsitys: “Jos sitä ei pysty Tekesille myymään, on tosi heikolla “oikeiden” asiakkaiden kanssa.”

  Asioilla ei ole mitään yheistä!

 4. Totta on että Tekes on hyvä startupeille mutta se on vain pieni osa sen toimintaa. Sijoittajana tietysti arvostan sitä että valtio antaa ilmaisen piristysruiskeen sijoittamaani yritykseen.

  Mutta tosiaan, Tekesille ja oikeille asiakkaille myynnissä ei ole mitään yhteistä. Tiedän monta tapausta missä keissi on myyty Tekesille mutta se ei ole kiinnostanut asiakkaita. Tiedän myös tapauksia joissa Tekes on sanonut ei ja kaverit ovat todistaneet Tekesin olleen väärässä. Tekesin asiantuntijakaan ei siis aina osu oikeaan.

  Toiseksi, kyllähän Tekesin tukia on pitkään pyöritetty isojen yritysten kautta tälle meidän erinomaisen isolle palveluliiketoiminnalle jossa on monta pientä firmaa jakamassa kakkua. Sitä voisi hieman ehkä miettiä toimiiko se.

  Ihan hienoa että kehutaan mutta kyllä aina varaa parantamiseenkin löytyy.

 5. Asiaa kirjoitat. Yleensä ne suurimmat valittajat valittaa katkeruuttaan.

 6. Ei minulla henkilökohtaisesti ole ollut koskaan erityisiä ongelmia Tekesin kanssa asioinnissa. Asiat ovat toimineet hyvin.

  Olen kyllä nähnyt vierestä keisejä, jossa keisin kaikki parametrit ovat merkittävästi parempia kuin useimpien NIY -yritysten, mutta matka NIYhyn on tyssännyt tai hidastunut, koska pärstäkerroin ei Tekesiä miellytä, joten kyllä siellä ongelmiakin on.

  Yksi “oma” yritys ramp down vaiheessa. Saa nähdä miten helposti Tekesin kanssa alasajo onnistuu.

 7. On päivänselvää että TEKESin kaltaista tahoa tarvitaan nyt kun yksityisiä sijoituksia tulee suomalaisiin firmoihin vuodessa vain 50Me. On mielestäni kuitenkin aiheellista kysyä luoko Tekesin kaltainen raha-automaatti oikeanlaista kulttuuria ja voitonnälkää suomalaisille firmoille kilpailussa maailman parhaita startupeja vastaan?

 8. Yrittäjä Pirkanmaalta

  Ihan tuntuu taivaallisesta tuo Teidän Tekes kehuminen. PK yrityksen asiointi Tekesin kanssa on toki nopeaa vaikka työmäärä 500t€ teknologia hankkeeseen Tekes selvityksineen on 2-3kk. Kuitenkin päätös perustuu yhtäältä “teknologiaasiantuntian” arvioon, hyläkäävä päätös voi tulla viel kalkkiviivoilla.
  Eikö tämä Brežnevin aikainen autoritäärinen malli kaipaisi uudistusta?
  Päätetään heti alkumetreillä ollakko vai ei mukana.
  Panostetaan niihin asiantuntioihin eikä pidetä turhia eläkevirkoja. Kun toiselle Tekes henkilölle avautuu huonosta kohtelusta, ei tämä voi “kaveria” moittia jne. jne.
  Kyllä panee harmittamaan kun kuulee miten ministeri leipoo kaverille 700k€ rahoituksia.

 9. Suomen peliteollisuuden menestyksen taustalla on neljää asiaa: 1. todella rohkeat ja ennakkoluulottomat (nuoret) yrittäjät 2. yritysten ja tekijöiden välinen yhteistyö ja kokemusten vaihto 3. Tekesin ennakkoluuloton rahoitus, joka alkoi jo 2000 -luvun taitteessa ja 4. Todella kova teknologiaosaaminen. Ilman näiden neljän yhtäaikaista vaikutusta tulokset olisivat laihoja. Ehkäpä Matias, Peter, Ilkka, Ilari, Tero V. tai joku muu alan tekijä vahvistaa.

 10. Ei Tekes ole “notkea kuin rautakanki” vaan notkea kuin liero poliitikkojen suuntaan. Byrokraatit mittaavaan tulostaan jaetun rahamäärän suuruuden mukaan, sillä heille panos on tulos. Evaluoinnit kautta aikojen ovat olleet tilattua fuulaa…

 11. As a company that has directly benefited from Tekes’s help in developing new and innovative products, i have only good words to say about them, the process and their support. Tekes is easy to work with and without them we would not have had the chance to develop what I believe to be two innovative apps for coaching people. Anyone with a good idea (and some of their own money to risk!) talk to Tekes!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: